mardi 26 octobre 2010

Начинаещи, 19.10.2010 г.

Първи урок от Campus I:
- преговор фонетика от миналия час;
- преговор глаголи от първа група;
- глагол être (съм): спрежение на глагола. Тук можете да намерите спрежението прочетено (фигурира и спрежението на avoir, "имам"). Желаещите могат да направят и упражненията под спреженията.

Допълнителна дейност за слушане 1: да се представя. Вляво до екрана с дейността (Activité 1) има списък с други дейности. След като я изслушате (и така разберете верните отговори :) ), можете да направите упражненията към нея, които съответстват на нивото ви: изберете Activité 2 и Activité 3.

При Activité 2 трябва да изберете вярната реплика, според това, което чувате. За да чуете ситуацията повторно, натискате високоговорителя в горния десен ъгъл. Когато сте готови, хващате репликата с мишката и я премествате в балончето с въпросителна. След това натискате Vérifiez (проверете) в долния десен ъгъл, ситуацията бива прочетена отново, и установявате дали отговорът ви е бил верен. Появява се балонче с резултата ви. За да преминете на по-нататъшна ситуация, натискате Avancez (преминете напред).

При Activité 3 трябва да изберете правилната липсваща дума от репликата. Правилата за управление на задачата са същите като при Activité 2.

В упражнението се появяват следните непознати за вас думи:
- australien, australienne : австралиец, австралийка;
- néo-zélandais, néo-zélandaise : новозеландец, новозеландка;
- formidable : чудесен, чудесна;
- être en vacances : във ваканция съм;
- ici : тук;
- bienvenu, bienvenue : добре дошъл, добре дошла;
- chez nous : у нас.

Успех!

mardi 12 octobre 2010

Начинаещи, 12 октомври 2010

Правопис и произношение.

- Примери за носови гласни: звукът õ, звукът ã, звукът ˜e

Спрежение на глаголите от първа група.

- Глаголите parler (говоря), s'appeler (казвам се), aimer (обичам).

Учебникът "Campus I", по който ще се провежда курсът, както и учебната тетрадка към него, могат да бъдат намерени в книжарницата на Френския културен институт, ул. "Дякон Игнатий" №2 (улицата, свързваща пл. "Славейков" с площада пред Народния театър).